pondělí, září 17, 2007

China Airlines

China Airlines jsou hlavním tchajwanským leteckým dopravcem. Nejsou přímo státní společností - většinový podíl v nich vlastní je China Aviation Development Foundation, ta ale je již majetkem státu. Společnost byla založena 10. prosince roku 1959, leteckým důstojníkem v důchodu a ze začátku se zaměřovala na charterové lety. V průběhu šedesátých let založila první pravidelné domácí (1962 z Tchajpeje do Hualienu) a zahraniční (1966 z Tchajpeje do Saigonu - dnes Ho Či Minovo město) letecké linky. Pacifik překonala společnost proprvé v roce 1970 založením pravidelného spojení do San Franciska a o nějaký čas později následovaly i lety do Evropy, kde první spoj byl navázán s Amsterdamem. Společnost ale od začátku měla problémy s dynamičtějším růstem, způsobené politickými třenicemi s pevninskou Čínou, která Tchajwan považuje pouze za svoji vzbouřenou provincii. V posledních letech se přemýšlí o přejmenování společnosti na Tchajwan Airlines, aby nedocházelo k záměně s pevninskou Air China, ale naráží to na odpor nacionalističtěji laděných politiků.

Letecká flotila China Airlines se skládá (údaje ze srpna 2007) z 16 Airbusů A330-300, 6 Airbusů A340-300, 11 Boeingů 737-800 a 35 Boeingů 747-400 (z toho 20 ve verzi 747-400F co tvoří největší flotilu tohoto typu na světě). Průměrný věk letadel je něco více než pět let. Hlavním hubem je letiště v Tchajpeji. Společnost létá do více než 45 destinací v Evropě (zatím létá pouze na letiště v Amsterdamu, Frankfurtu, Říma a Vídně), Asii, Severní Americe a Austrálii a Oceánii. Společnost ročně přepravuje něco kolem deseti miliónů pasažérů.

V posledních letech se u China Airlines objevují různé technické problémy, které skončily v srpnu 2007 požárem Boeingu na tchajpejském letišti, v tomto případě nedošlo k žádným obětem na životech, jako v případě pět let staršího incidentu při letu do Hong-Kongu, kdy zemřeli všichni na palubě.

Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home